2 yıl önce görmeden bindiği atıyla şimdilerde yarışlara katılmaya hazırlanıyor.
2 yıl önce görmeden bindiği atıyla şimdilerde yarışlara katılmaya hazırlanıyor.
Görme engelli gençler Belçika’da yapılacak binicilik yarışmalarına hazırlanıyor
KASTAMONU – Kastamonu’nun Daday ilçesinde yaşayan görme engelli genç, 2 yıl önce başladığı paraşüt sporunda yarışlara katılacağı günlerin hayalini kuruyor.
Kastamonu’nun Daday ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki görme engelli Mehmet Büyük, engelleri aşmak için 2 yıl önce ata binmeye başladı. Zamanla ata binmeyi öğrenen Mehmet Büyük, para terbiyesi yarışlarına katılmaya karar verdi. Bunun için Büyük, ilk olarak 19 Nisan’da Belçika’nın Waregem kentinde yapılacak olan seviye belirleme sınavına girecek. Bu kapsamda Büyük’ün Uluslararası Binicilik Federasyonu koordinasyonunda düzenlenen seviye belirleme sıralamasına katılması Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından onaylandı. Sınavın ardından sertifika alacak olan Büyük, yarışlara katılabilecek.
“19 Nisan’da Belçika’da seviye belirleme sınavı yapılacak”
Kastamonu Binicilik SporKulüp Lideri ve Kastamonu Üniversitesi Başantrenörü Ayhan Ulu, engelli bireylerin yarışlara katıldığı branş olan Ulusal Engelli At Terbiyesi müsabakalarına katılabilmek için seviyesinin kaydedilmesi gerektiğini belirterek, “Ulusal Para Dresaj branşı devreye girdiğinden beri Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde talimat ve branş olarak 2023 yılında yürürlüğe girmiştir.Bu durum nedeniyle Kastamonu Binicilik Sporları Kulübü olarak yaptığımız girişimler sonucunda sporcumuzun Uluslararası Binicilik Federasyonu nezdinde seviye tespit sıralamasına katılması kesinleşmiştir. Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından onaylanmış ve sporcu 19 Nisan 2023 tarihinde Belçika’ya transfer olmuştur.Türkiye Waregem’de yapılacak seviye belirleme organizasyonuna katılarak seviyesinin uluslararası tescili için gerekli onayları almıştır. 19 Nisan 2023 tarihinde Türkiye Binicilik Federasyonu yetkilileri ile Belçika’ya gidecek, 6. seviye belirleme sınavı için Kastamonu Binicilik Sporları Kulübü’nde çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.
“Mehmet Türkiye’deki 3-4 sporcudan biri olacak”
Mehmet Büyük’ün görme engelli olduğunu söyleyen Kastamonu Üniversitesi Baş Antrenörü Ayhan Ulu, “Mehmet arkadaşımız görme engelli. Durum ne olursa olsun Mehmet’in yeteneğini de göz önünde bulundurarak Türkiye Binicilik Federasyonu’nun desteğiyle Belçika’da Uluslararası Binicilik Federasyonu’nun belirleyeceği seviye belirleme sınavına alacağız. at eğitmeni sporcular. Mehmet inşallah bu takıma dahil olur. Bunun gibi gençleri kulübümüze bekliyoruz. Hem rahatlama anlamında hem de aynı zamanda Mehmet’in kendini bulması için atın gevşeme özelliğini her zaman kullanıyoruz.” müsabakalara katılabilmeleri için ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.Mezun olduktan sonra müsabakalara katılabilirler.Engelliler ehliyetlerini paradisiyar üzerinden almaktadırlar.Bu Uluslararası Binicilik Federasyonu tarafından verilmektedir.Belçika’da Mehmet yetkililerle branş belirleme sınavına girecek Daha sonra Mehmet Türkiye’de yapılacak maçlara da katılmaya başlayacak” dedi.
“Binicilik, meşakkatli bir maraton ve aşk ister”
16 yaşındaki görme engelli Mehmet Büyük ise “2 yıl önce ata binmeye başladım. Bu iş çok büyük bir aşk istiyor. Ben de bu işe aşık oldum diyebilirim. Hatırlıyorum.” 2 yıl önce ate bindiğim gün o günden beri düşünürüm at binmekten vazgeçemedim çünkü at kendine bağlar binersen bir daha inemezsin .Binicilik benim için bir başka aşk.Ata binmeye başlayınca ‘Engel ata binmeye engel değildir’ dediler. Bugün hala bu sözün arkasındayım.Yapmak isteyen varsa bu iş aşk ister ve yorucu bir maraton.O emeğin karşılığını alınca yorgunluğunuz unutuluyor diyebilirim.”